Grote diversiteit aan granaat mineralen. De granaat is vernoemd naar het Latijnse 'granatus' wat verwijst naar de granaatappel. Helpt bij uitzichtloze situaties Lees meer.
Granaatappel
De granaat is vernoemd naar het Latijnse 'granatus' wat verwijst naar de granaatappel. Dit is een plant met rode zaden die ongeveer dezelfde kleur hebben als de rode granaten. Echter is de familie veel groter, de term granaat verwijst naar een groep van nauw verwante mineralen die meer dan twintig soorten omvat met ieder weer variëteiten binnen die soorten. De vijf belangrijkste granaat soorten zijn pyrope, almandien, grossulaar, andradiet en spessartien. Granaten worden over de hele wereld gevonden in vele variëteiten.
Granaat Groepen
De granaat familie bestaat uit twee groepen namelijk de Pyralspiet groep en de Ugrandiet groep. De onderverdeling is als volgt:
Pyralspiet-groep
- Pyroop: magnesium-aluminium samenstelling. Kleur: dieprood tot bijna zwart
- Almandien: ijzer-aluminium samenstelling. Kleur: dieprood tot bruinrood
- Spessartiet: mangaan-aluminium samenstelling. Kleur: oranje geel tot paars rood
Ugrandiet groep
- Uvaroviet: calcium-Chroom samenstelling. Kleur helder groen
- Andradiet: calcium-ijzer samenstelling. Kleur: rood, geel, bruin, groen, zwart
- Grossulaar: calcium-aluminium samenstelling. Kleur groen, kaneel bruin, rood, geel
Werking van granaten
Granaat helpt bij uitzichtloze situaties, de steen geeft energie en doorzettingsvermogen. Ook wordt het uithoudingsvermogen, zelfvertrouwen en wilskracht gestimuleerd. Het bevorderd moed, optimisme en levensvreugde.