Gesmolten zand van de allereerste kernexplosie van de trinity atoombom. Trinitiet is tegenwoordig nauwelijks nog radioactief. Zeer zeldzaam! Lees meer.
Eerste kernexplosie ter wereld
Om half zes in de morgen werd op 16 juli 1945 de wereld voorgoed veranderd. Op dat moment werd de eerste atoombom tot ontploffing gebracht wat de wereld voorgoed zou veranderen. De bom met een kracht van 19.000 ton TNT werd op een stalen toren bevestigd in de woestijn van new Mexico. tot die tijd hadden de zwaarste bommen een kracht van 20 ton TNT. Even later was de allereerste kernexplosie een feit.
Trinity
De Bom kreeg de officiële codenaam ‘Trinity’ en werd informeel ook ‘Gadget’ genoemd. Bij de ontploffing kwam een enorme schokgolf vrij waardoor ramen op 190 kilometer afstand sprongen. Het licht van explosie was tot een afstand van 290 kilometer nog zichtbaar. De ontploffing van de Trinity was het geslaagde resultaat na drie jaar onderzoek en vele experimenteren van het Manhattan Project.
Trinitiet
Na de explosie bleef er een krater over met een gesmolten glasachtige substantie. Deze substantie wordt trinitiet genoemd en bestaat voornamelijk uit siliciumdioxide dat is ontstaan uit gesmolten zand. Meestal is het groen en soms ook rood van kleur door het ijzergehalte in het zand. Direct na de ontploffing was dit materiaal zeer radioactief. Tegenwoordig is de radioactiviteit nauwelijks meer te meten. De bovenkant is vaak glad terwijl aan de onderkant vaak nog zandkorrels zichtbaar zijn. De beschikbare hoeveelheid trinitiet is heel beperkt en maakt het een zeer geliefd verzamelobject van een zeer bijzonder stukje aardse geschiedenis.