Irghizite is een tektiet die 900.000 jaar geleden is ontstaan door een gigantische meteorietinslag in Kazachstan. Het is de meest gedetailleerde tektiet op aarde! Lees meer.
Enorme meteorietinslag in Kazachstan
Irghizite (of irgiziet) is ontstaan door een grote meteorietinslag in het huidige Kazachstan zo’n 900.000 jaar geleden. Deze gigantische meteoriet heeft op aarde een krater achtergelaten van maar liefst 14 kilometer in doorsnede. Er wordt verondersteld dat de meteoriet groot genoeg was om een jarenlange wereldwijde winter te veroorzaken. Irghizite bleef na de impact over doordat aards zand en delen van de meteoriet samensmolten door de enorme hitte en druk. Dit impact glas wordt een tektiet genoemd.
Bijzonder gedetailleerde tektiet
Irghizite is de meest gedetailleerde tektiet die bekend is op aarde. Terug gevonden stukken bestaan vaak uit gesmolten draden en druppels met prachtige wervelingen van zeer zuiver zwart glas. Op het oppervlak zijn veelal kleine ronde bolletjes zichtbaar. Dit wijst er op dat er tijdens de inslag een nevel van minuscule glasdruppeltjes vrij is gekomen die als een tijdscapsule vastgelegd zijn in de Irghizite.
Energetische werking
Naast de algemene eigenschappen van tektiet (hoge energie met een sterke connectie tot de kosmos) heeft Irghizite ook een bijzondere connectie met de aarde en ons hart centrische gebied. Het werkt tevens op de Solar Plexus, terwijl bijvoorbeeld moldaviet het hart en de bovenste chakra's beïnvloedt en indochiniet de Wortel en onderste chakra's, richt irghizite zijn aandacht op het centrale gebied van het lichaam.