Deze fossielen zijn al meer dan 200 miljoen jaar oud en behoren tot de uitgestorven oestersoort Gryphaea. Vanwege zijn typische vorm wordt dit fossiel ook de Duivelsteennagel genoemd. Lees meer.
200 miljoen jaar oud
Deze fossiele schelpen zijn overblijfselen van de Gryphaea die tot de oesters behoorden. Ongeveer 200 miljoen jaar geleden in het begin van het jura was dit een zeer succesvolle soort. Het is een populair fossiel om te verzamelen vanwege zijn typische vorm die doet denken aan een klauw. Hierdoor heeft het ook de bijnaam duivelsteennagel gekregen.
Groeilijnen
De schelp bestond uit twee delen en is net als bij moderne oesters gemaakt van calciet. De Gryphaea had een grotere gebogen schelp waarop de groeilijnen zichtbaar zijn. De tweede schelp bestond uit een afsluitende klep waartussen het weekdier leefden.
Oud medicijn tegen reuma
Deze fossielen zijn gevonden in Frankrijk, maar komen wereldwijd voor. In Noordoost Engeland was men lange tijd overtuigd dat de fossielen reuma en rugklachten konden verlichten. Ze droegen de schelpen rond hun nek of vermaalde deze om als medicijn te gebruiken.