Zelf fossielen zoeken
- Geplaatst op
- Door Bart Verboven
- Geplaatst in Ammonieten, buttenheim, fossiel, Fossielen, fossielen zoeken, zoeken
Het is leuk om fossielen te verzamelen, maar om ze zelf te vinden is helemaal geweldig. We hebben op de website prachtige pyriet ammonieten staan uit Buttenheim in Duitsland. Toen we in de zomer van 2019 in Duitsland waren wilden we dit weleens met onze eigen ogen aanschouwen en ons geluk beproeven in het zoeken naar ammonieten.
Inhoudsopgave
- Voorbereiding
- De Tongrube in Buttenheim
- Eerste vondst
- Achterin in de groeve
- Op zoek naar ammonieten
- Tussen de rotsen
- Zandranden
- Grote ammonieten
- Fossielen vondsten
Voorbereiding
Het bezoeken van een steengroeve is niet zonder gevaar en een goede voorbereiding is van belang. We lezen zo veel mogelijk over de groeve waar we heen willen en komen tot de conclusie dat er doordeweeks nog gewoon gewerkt wordt. We besluiten daarop om ons bezoek in het weekend te plannen. Verder is het van belang om passende kleding en stevige schoenen mee te nemen die vies mogen worden en een goede bescherming tegen de zon. Als gereedschap nemen we een paar hamers, beitels, veiligheidsbrillen en handschoenen mee. Een geologen hamer is uiteraard ook een goed optie.
De Tongrube in Buttenheim
Om bij de steengroeve te komen kan je eenvoudig Tongrube Buttenheim ingeven in Google Maps. Van ons vakantieadres rijden we in een half uurtje naar de groeve en rijden onderweg door een prachtige omgeving en komen zelfs een klimmetje van 25% tegen. Bij de groeve aangekomen staat er direct een bord waarop staat dat het betreden van de groeve verboden is. Echter hebben ze wel de slagboom open laten staan en zien we al meer geparkeerde auto’s staan. Het lijkt erop dat het bord meer een indekking is dan een echt verbod. Mocht je de groeve doordeweeks willen bezoeken, dan moet je wel altijd toestemming vragen.
Eerste vondst
We parkeren de auto nabij de graafmachines en lopen over een stenen pad naar beneden de groeve in. Opvallend zijn de verschillende kleuren in gesteente, van zwart tot bruin. We hebben nog geen idee waar we op moeten letten dus al lopend neuzen we wat rond. Tot onze grote verbazing duurt het echter niet lang voordat we de eerste ammoniet vinden. Het is weliswaar een halve, maar we hebben nog geen hamer tevoorschijn gehaald en hebben nu al een fossiele vondst gedaan. Dat voorspelt veel goeds voor de rest van de middag.
Achterin in de groeve
We lopen helemaal door naar achteren tot aan de metershoge muur van stenen. Dit is de plek waar doordeweeks gewerkt wordt en waar de stenen nog maar pasgeleden door bulldozers zijn afgegraven. We zetten onze spullen neer en trekken de benodigde beschermingsmiddelen aan. Het valt direct op dat de stenen in deze groeve uit lagen zijn opgebouwd en heel zacht zijn. Vaak kan je met de hand al een stuk graven of stenen in stukken breken. Het lijkt dan ook meer een soort uitgeharde klei dan echte rots. Dat maakt het hak en breekwerk alvast een stuk eenvoudiger.
Op zoek naar ammonieten
De Buttenheim groeve staat bekend om zijn ammonieten en dit is dan ook waar we naar op zoek gaan. Maar waar moet je op letten? Het wordt al snel duidelijk dat de ammonieten voornamelijk een witte kleur hebben. Dit steekt goed af tegen de zwarte stenen waardoor ze makkelijk te spotten zijn. Door even tegen de wand omhoog te lopen vinden we al snel ammoniet fragmenten en zelfs enkele complete exemplaren. Hebben we onze hamers en beitels dan helemaal niet nodig? Voor deze witte ammonieten lijkt het er niet op.
Tussen de rotsen
Als we een stukje omhoog lopen komen we wat grotere blokken tegen waar je in sommige gevallen een ammoniet tussen ziet zitten. Hier komen de hamer en beitel wel goed van pas al moet je goed opletten dat de ammoniet hierdoor niet beschadigd. Meer dan eens valt de ammoniet helemaal uit elkaar in een poging deze tussen het gesteente uit te halen. Erg jammer, maar ze zijn niet allemaal in een even goede staat. Gelukkig komen er ook een aantal prachtige exemplaren uit tevoorschijn zoals deze ammoniet met een positieve en een negatieve afdruk.
Zandranden
Een plek waar wij niemand zagen zoeken was de zandwand aan de zijkant van de groeve. Toch hebben we hier een aantal leuke vondsten kunnen doen. Door gewoon wat rond te wandelen hebben we verschillende complete ammonieten van onder het zand vandaan gehaald en ook een aantal kleinere exemplaren gevonden. Een stukje om zeker mee te nemen, let wel op want de wanden zijn vrij steil en er rolt nog weleens wat naar beneden. Zorg ervoor dat er niemand boven je loopt als je hier gaat zoeken en pas op met regen.
Grote ammonieten
Ondanks de vele dreigende wolken hielden we het op een paar druppels na goed droog en werd het zelfs heet bij het doorbreken van de zon. We kwamen op een bepaald moment dan ook in gesprek met een hevig zwetende Duitser die vertelde dat hij al 26 jaar lang in deze groeve naar fossielen aan het zoeken was en waar hij iedere centimeter van kent. In het begin werden er ook hele grote ammonieten gevonden, maar dat gebeurt steeds minder. Naar eigen zeggen heeft hij er nog 1 thuis van 60cm doorsnede. Om nog kans te maken op de grotere exemplaren verwees hij naar een plek rechtsonder in de groeve, hier waren ook meerdere mensen aan het zoeken. Wij besluiten echter dat we al heel tevreden zijn met alles wat we gevonden hebben.
Fossielen vondsten
Na een uur of 4 te hebben gespendeerd in de groeve begint het klimmen, zoeken en hakken zijn tol te eisen. Het water is op en we krijgen honger. We hebben inmiddels een flinke verzameling bij elkaar en besluiten dat het mooi is geweest. We hebben zo veel meer gevonden dan we hadden verwacht. Alles bij elkaar is het dan ook zeker de moeite om deze groeve te bezoeken die ook met kinderen prima begaanbaar is. Al moet je er vanuit Nederland wel een eindje voor rijden.
Ook interessant om te lezen: