Wat is Lapis Lazuli?
- Geplaatst op
- Door Bart Verboven
- Geplaatst in Afghanistan, blauw, blauwe steen, Edelsteen, Lapis, Lapis Lazuli, Lazuli
Al 9000 jaar wordt er Lapis gedolven in Afghanistan vanwaar het over de gehele Wereld wordt getransporteerd. Wat is het geheim van dit immens populaire blauwe gesteente?
Inhoudsopgave
- Wat is Lapis Lazuli?
- Samenstelling van Lapis in cijfers
- Waar komt de naam Lapis Lazuli vandaan?
- Hoe kan je echte Lapis Lazuli herkennen?
- Waar wordt Lapis Lazuli gevonden?
- Lapis in het dodenmasker van Toetanchamon
- Lapis handelsroute
- Lapis als pigment
- Waarde van Lapis pigment
- Toepassing van Lapis op spiritueel gebied
- Lapis Lazuli healing energy
Wat is Lapis Lazuli?
Lapis Lazuli is een semi edelsteen die bekend staat om zijn intense blauwe kleur en bestaat uit de mineralen: lazuriet, calciet, sodaliet en pyriet. Ook de mineralen augiet, diopsiet, enstatiet, mica's, hauyniet, hornblende, geyeriet en noseaan kunnen erin voor komen. Lapis Lazuli of Lapis in het kort, is dan ook een gesteente en geen mineraal. Een mineraal bestaat altijd maar uit 1 bestanddeel en een gesteente uit meerdere mineralen. Lapis Lazuli wordt al eeuwen gebruikt voor het vervaardigen van amuletten, geluksstenen, maar ook voor het maken van blauwe pigment. Met een gemiddelde hardheid van 5,5 kan Lapis makkelijk beschadigen als deze met andere stenen of sieraden wordt opgeborgen. Wees voorzichtig met deze steen!
Samenstelling van Lapis in cijfers
- Kleur: blauw
- Chemische formule: (Na, Ca) AlSiO (S, SO)
- Kristalsysteem: Massief
- Hardheid: 5 - 5,5
- Glans: Dof
- Brekingsindex: 1.5
- Specifieke zwaartekracht: 2,7 - 2,9
- Transparantie: Ondoorzichtig
Waar komt de naam Lapis Lazuli vandaan?
Lapis Lazuli wordt al 9000 jaar lang door mensen gedolven en verhandeld. De naam kent dan ook een lange geschiedenis en is een samenstelling van het Latijnse woord ‘Lapis’ wat ‘steen’ betekent en ‘Lazuli’ dat afkomstig is van het middellatijnse ‘Lazulum’. Dit is weer een verbastering vanuit het Arabisch: ‘lāzaward’ wat op zijn beurt weer afstamt uit het Perzisch: Lāžward (لاژورد). En dit is de naam van de mijnen in het historische Turkestan waar Lapis Lazuli werd gevonden. Uiteindelijk raakte de naam van de mijnen ook verbonden aan de kleur ‘azuur’ (azuurblauw) waar uiteindelijk het mineraal azuriet ook naar vernoemd is.
Hoe kan je echte Lapis Lazuli herkennen?
Lapis is allereerst te herkennen aan zijn intens blauwe kleur. Echter zijn er meer mineralen met een blauwe kleur zoals bijvoorbeeld sodaliet of azuriet. Hoe kan je dan Lapis Lazuli onderscheiden van deze mineralen? Het is belangrijk om te weten dat Lapis een samenstelling is van verschillende mineralen. Zo komt sodaliet ook in het gesteente Lapis Lazuli voor, maar altijd in combinatie met andere mineralen. De makkelijkste manier om Lapis van andere gesteentes of mineralen te onderscheiden is door de aanwezigheid van pyriet. Draai de Lapis in het licht heen en weer en kijk of er kleine gespikkelde goudkleurige pyriet insluitingen te vinden zijn. Zo ja? Dan heb je echte Lapis.
Waar wordt Lapis Lazuli gevonden?
De belangrijkste vindplaats van Lapis is in Afghanistan. Al sinds 7000 BC wordt de steen gewonnen uit de Badakhshan mijnen die tegenwoordig in het noordoosten van Afghanistan gelegen zijn. Van oudsher was Badakhshan een regio die een gedeelte van het huidige Afghanistan en Tajikistan besloeg. De economie bestond voornamelijk uit de export van Lapis Lazuli waar rond de vierde eeuw voor Christus een exclusieve handel van het gesteente plaats vond. Tegenwoordig zijn er ook kleinere vindplaatsen bekend in Baikal in Rusland en in de Andes in Chili.
Lapis in het dodenmasker van Toetanchamon
Dat Lapis een populair gesteente was blijkt wel uit de verspreiding sinds 3300 BC. Lapis is aangetroffen in Mehrgarth, een neolithische nederzetting in het huidige Pakistan, de Kaukasus op de grens van Europa en Azië tot in Mauritanië in het westen van Afrika. Ook de oude Egyptenaren waren dol op het gesteente. Er zijn diverse amuletten van Lapis gevonden en zelfs het dodenmasker van Toetanchamon bevat naast goud, turkoois en amazoniet een inleg van lapis. Deze is specifiek gebruikt voor de oogleden en de wenkbrauwen.
Lapis handelsroute
Het is dan ook niet verwonderlijk dat er ook een lapis handelsroute was. Deze is niet zo bekend als de barnsteen route, maar was wel van wezenlijk belang in de regio en wordt gezien als grondlegger van de zijderoute. Ongeveer 4000 jaar voor onze jaartelling was de 2500 meter hoge Sar-e Sang mijn in Badakshan, Afghanistan de belangrijkste aanvoer van Lapis Lazuli. De eerste kilometers waren het gevaarlijkst, de mijn lag op een steile berghelling en al het materiaal moest met de hand verplaatst worden. De eerste 30 kilometer verliepen via smalle en gevaarlijke paden alvorens ze op meer begaanbare wegen uitkwamen. In het derde millennium voor Christus strekte het Lapis netwerk zich uit van de Zwarte Zee tot aan Noord-west India. Het is daarmee de oudst bekende handelsroute.
Lapis als pigment
Ongeveer 1400 jaar geleden werd het gebruik van blauw pigment dat onttrokken werd aan Lapis Lazuli populair. Door de Lapis tot poedervorm te vermalen kon het als pigment gebruikt worden. De beste kwaliteit werd bereikt door de meest blauwe stenen te gebruiken. Om echter de allerhoogste kwaliteit te bereiken waren nog meer stappen nodig. Alvorens de Lapis werd vermalen werden onzuiverheden weggehaald. Het poeder werd vervolgens gewassen in een mild zuur om de witte calciet op te laten lossen. Vervolgens werden de pyriet korrels en eventuele andere onzuiverheden uit het poeder gehaald. Het overgebleven perfect blauwe poeder werd ‘ultramarijn blauw’ genoemd.
Waarde van Lapis pigment
Het Lapis pigment van goede kwaliteit zoals het ultramarijn blauw was enorm populair. Het werd in de middeleeuwen via Venetië Europa binnengebracht. De naam komt van het Latijnse woord ‘ultramarinus’ wat ‘de andere kant van de zee’ betekent. Refererend naar de Lapis vindplaatsen die aan de andere kant van de Middellandse zee lagen. Het pigment was zo waardevol dat deze op een bepaald moment per gram meer kostte dan goud. Door de exclusiviteit werd het voor een lange periode enkel gebruikt om het gewaad van de heilige Maria in te kleuren met Lapis pigment.
Toepassing van Lapis op spiritueel gebied
Lapis Lazuli is een krachtig kristal voor het activeren van de hogere geest en het verbeteren van het intellectueel vermogen. Het stimuleert het verlangen naar kennis, waarheid en begrip en helpt bij het leerproces. Het is uitstekend geschikt voor het verbeteren van het geheugen. Lapis wordt ook gezien als een steen van de waarheid die de eerlijkheid van de geest aanspreekt. De steen ondersteund relaties en vriendschappen en brengt hierin onderlinge harmonie. Het zorgt voor een liefdevolle communicatie en brengt rust in een huis met temperamentvolle tieners.
Lapis Lazuli healing energy
Lapis Lazuli is een kristal van waarheid. Het haalt onderdrukte zaken naar boven en lucht op om zo ongemak of onderdrukte woede te verminderen. Lapis helpt in relaties en vriendschappen om eerlijkheid, mededogen en oprechtheid naar boven te halen. Het maakt bewust van de mogelijkheden van de ander en niet alleen de beperkingen. Het brengt het belangrijke en het onbelangrijke in evenwicht, waarbij de betekenis wordt gesorteerd op basis van gegevens en indrukken. Het laat ons rustig observeren en reflecteren. Lapis Lazuli activeert de psychische centra in het Derde Oog en brengt de energieën van het Keelchakra in balans.
Enthousiast geworden en wil je zelf ook een mooie Lapis Lazuli aanschaffen? Kijk bij onze Lapis Lazuli producten