De geheimen van de Megalodon haai
- Geplaatst op
- Door Bart Verboven
- Geplaatst in haai, meg, megalodon, tand
Hoe groot was de Megalodon haai? At hij echt walvissen? En hoe groot zijn de tanden van een Megalodon? Je leest hier alle geheimen van deze fantastisch grote roofvis
Inhoudsopgave
- Wat is een Megalodon haai?
- Hoe groot was de Megalodon haai?
- Wanneer leefde de Megalodon haai?
- Wanneer stierf de Megalodon haai uit?
- Hoeveel tanden had de Megalodon haai?
- Hoe groot konden de tanden van een Megalodon haai worden?
- Wat was de bijtkracht van de Megalodon haai?
- At de Megalodon Walvissen?
- Waar worden Megalodon tanden gevonden?
- Waarom hebben Megalodon tanden verschillende kleuren?
Wat is een Megalodon haai?
De Megalodon haai (Carcharodon Megalodon) was een enorm grote haai in vergelijking met de moderne haaien. Hoewel deze haai al lange tijd is uitgestorven geeft deze nog steeds inspiratie voor films en boeken zoals in de film: The Meg. Megalodon tanden zijn de meest tastbare overblijfselen van deze reusachtige jager waarbij met name de omvang van de tanden velen fascineert. Nieuwsgierig naar de Megalodon tanden die wij aanbieden? Kijk dan bij Fossielen in de categorie Megalodon.
Hoe groot was de Megalodon haai?
De Megalodon haai kon een lengte bereiken van wel 20 meter met een geschat gewicht van zo’n 60 ton (60.000 kg). Dit maakt hem het grootste roofdier in de geschiedenis van de aarde. De moderne potvis is weliswaar langer, maar is niet zo zwaar. Ter vergelijking, de grootste nog levende roofvis is de witte haai. De vrouwtjes kunnen een maximumlengte van 6,4 meter bereiken met een gewicht van 1.900 kg. De Megalodon was ruim 3 keer zo lang en meer dan 30 keer zo zwaar. Zelf de Mosasaurus moest het in gewicht afleggen.
Wanneer leefde de Megalodon haai?
De Megalodon verscheen zo’n 18 miljoen jaar geleden in het Mioceen tijdperk en stierf vermoedelijk zo’n 2,6 miljoen jaar geleden uit. De meest succesvolle tijd voor deze haai was tussen het midden- en laat Mioceen (12-5,3 miljoen jaar geleden). Toen kwam de haai op bijna alle plekken in de wereld voor in de voornamelijk warmere wateren. Ook in Nederland, dat toen nog vrijwel volledig onder water lag.
Wanneer stierf de Megalodon haai uit?
Wetenschappers zijn het niet helemaal eens over het exacte tijdstip van uitsterven, maar het meest aannemelijk is dat dit 2,6 miljoen jaar geleden was. Gedurende deze tijd onderging de aarde een aanzienlijke klimaatverandering. De oceanen koelden af, de zeespiegel daalde en veel grote zeezoogdieren die op het menu van de Megalodon stonden stierven uit. De overgebleven walvisachtigen waren veelal te snel of te behendig voor deze grote jager. Ook de opkomst van de veel wendbaardere orka’s heeft vermoedelijk bijgedragen aan het uitsterven.
Hoeveel tanden had de Megalodon haai?
De Megalodon had ongeveer 276 tanden in 5 rijen. Net als bij moderne haaien konden ze deze eenvoudig wisselen. De rijen functioneerden als een soort transportband. Als de voorste tanden stuk gingen bij het vangen van een prooi dan werden ze door een tand erachter vervangen. Waarschijnlijk al binnen een periode van 24 tot 48 uur. Zo verbruikte de Megalodon honderden of misschien wel duizenden tanden in zijn leven. De tanden waren gerangschikt van groot naar klein. De grootste vooraan om stukken vlees van zijn prooi af te scheuren. Hoe verder naar achter hoe kleiner de tanden werden. Alle tanden hadden ook weer kleinere scherpe puntjes zodat deze functioneerden als een soort schaar als de Megalodon haai zijn bek dichtklapte.
Hoe groot konden de tanden van een Megalodon haai worden?
De gemiddelde tandgrootte van een uitgegroeide volwassen Megalodon ligt tussen de 9 tot 12 cm. Er zijn echter uitzonderlijk grote exemplaren bekend van meer dan 17 cm. De grootste tand ooit kan je op de afbeelding zien, deze is maar liefst 19 centimeter en is gevonden in Peru. Ter vergelijking: de maximale grootte van de tanden van een witte haai zijn 7,5 centimeter. Reconstructies van de Megalodon kaak suggereren dat deze zijn bek tot wel twee meter kon openen.
Wat was de bijtkracht van de Megalodon haai?
De Megalodon had de krachtigste beet van alle dieren die ooit geleefd hebben. Er is zelfs geen dier dat ook maar in de buurt komt. Computermodellen hebben berekend dat de bijtkracht van de Megalodon tussen de 10.900 en 18.100 kg was. Dit is maar liefst 6 tot 10 keer krachtiger dan de beet van een witte haai of een krokodil. Dit is zelfs 2 tot 3 keer krachtiger dan de geschatte bijtkracht van een T-Rex of de Mosasaurus die wordt geschat op 5800 kg. Met deze enorme bijtkracht kon de Megalodon letterlijk een kleine walvis in tweeën bijten. Ter vergelijking: een mens heeft een bijtkracht van 80 kg. Op de afbeelding zie je een Megalodon tand in vergelijking met de tanden van een witte haai.
At de Megalodon Walvissen?
Als je zo groot bent moet je ook veel eten. De hoeveelheid voedsel die een Megalodon haai per dag nodig had wordt geschat op zo’n 1000 kg. Fossiele overblijfselen wijzen erop dat de Megalodon walvissen en andere grote zeezoogdieren zoals zeekoeien en zeeleeuwen op het menu had staan. Er zijn fossiele walvisbotten gevonden met duidelijke tekenen van grote door tanden aangebrachte beten die overeenkomen met de vorm en grootte van Megalodon tanden.
Waar worden Megalodon tanden gevonden?
Megalodon tanden worden over de gehele wereld gevonden. Zelfs in Nederland op het stand van Cadzand zijn exemplaren gevonden. De bekendste tanden komen uit de donkere rivieren in het zuidwesten van Amerika in de staten: Californië, Georgia, South Carolina en North Carolina. Op de bodem van deze rivieren worden de tanden door ervaren duikers naar boven gehaald. Ook de door ons aangeboden tanden komen hier vandaan. Het opduiken is echter niet zonder risico. Op de bodem van een dergelijke rivier is het zo donker dat je met de lichten uit niet kunt vertellen of je ogen open of gesloten zijn. Op de foto zie je hoe de tanden er uit zien voordat ze zijn schoongemaakt.
Waarom hebben Megalodon tanden verschillende kleuren?
De kleuren van de Megalodon tanden werden al miljoenen jaren geleden bepaald tijdens het fossilisatie proces. Wanneer een haai één van zijn tanden verloor of stierf kwamen deze op de bodem van de oceaan terecht. Onder de juiste omstandigheden kon het fossilisatie proces van start gaan. De aanwezige mineralen in het slib of sediment werden langzaam in de tand opgenomen. De kleur van deze mineralen bepaalt in grote mate de kleuren van de tanden. Deze kunnen variëren van beige tot donkergrijs of zelfs zwart. Maar ook kleurvarianten zoals, geel, blauw of roze kunnen voorkomen afhankelijk van de vindplaats.
Lees ook eens: